Go VMBOAre you ready to Go VMBO?

(2012) Hoe leer je basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 zich beter te oriënteren op een vervolgopleiding en hoe help je ze een passende VMBOschool te kiezen? Go VMBO (the Game) was mijn antwoord op die vraag, gesteld (maar dan wat langdradiger geformuleerd) door de VMBO raad. Het spel mix een educatie met plezier. Oftewel de (saaie maar broodnodige) boodschap werd verpakt in uitdagingen, puzzels en persoonlijke beloningen. Het bleek een perfect recept voor deze jonge doelgroep. Het spel zorgde er voor dat leerlingen spelenderwijs kennis maken met alle facetten en mogelijkheden van het VMBO onderwijs en helpt ze een school te vinden die past bij hun eigen talenten.

In opdracht van Verhoef & Co heb ik het gameconcept voor deze ‘serieus game’ gecreëerd en daarna het spel gerealiseerd in samenwerking met o.a. Momono design en de ondernemende programmeurs van Wrep. De jonge speler krijgt in een voor hem of haar zeer herkenbare omgeving (een school!) de mogelijkheid zelf op verkenning te gaan en ondertussen een eigen verhaallijn te creëren. Door goede antwoorden op vragen te belonen wordt het leuk en nuttig gemaakt de aanwezige – je raad het al – informatieve teksten te lezen en soortgelijke filmpjes te bekijken. Doordat deze informatie wordt afgewisseld met uitdagende minigames bezorgt het spel veel kinderen een aantal leuke uurtjes, waar ze nog wat van opsteken ook.

Zelf spelen kan (nog steeds) op www.govmbo.nl of bekijk de speelwijzer voor docenten.

Gelezen op de GoVMBO-website

Educatieve Go VMBO! game bereidt basisschoolleerlingen voor op opleidings- en schoolkeuze

Go VMBO! game geeft inzicht in het gehele voortgezet onderwijs

De Go VMBO! game bestaat sinds 2012 en inmiddels hebben duizenden basisschoolleerlingen de educatieve Go VMBO! game gespeeld. De Go VMBO! game is voor leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs en geeft gamen-derwijs inzicht in het gehele voortgezet onderwijs, met de nadruk op het VMBO. Het is van groot belang dat jongeren na hun basisschoolperiode de juiste keuze maken voor een vervolgopleiding en school, de game helpt leerlingen bij deze keuze.

Interactief lesprogramma
De Go VMBO! game is een interactief lesprogramma dat educatie combineert met vermaak. Door het spelen van de game ontdekken basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 op een speelse manier hoe het voortgezet onderwijs en VMBO in elkaar zitten. Op deze manier kunnen ze zich voorbereiden op hun uiteindelijke opleidings- en schoolkeuze. De game helpt leerlingen hun talenten te ontdekken en op welke school zij met hun talenten het best tot hun recht komen. De game wordt via internet gespeeld (www.govmbo.nl) en is gratis voor iedereen beschikbaar.

Ontdek het VMBO
In de game ontdekt de speler met zijn of haar op maat gemaakte avatar het voortgezet onderwijs. In een virtuele schoolomgeving moet de speler vragen beantwoorden over het voortgezet onderwijs en persoonlijke interesses en voorkeuren. Als het spel is uitgespeeld ontvangt de speler een eigen Go VMBO! diploma met daarin een persoonlijk advies op basis van zijn of haar situatie, talenten en interesses. Dit advies helpt bij het proces van opleidings- en schoolkeuze